Geschiedenis Baflo

Baflo (Gronings: Bavvelt) is een dorp in de gemeente Winsum in de Nederlandse provincie Groningen. Tot 1990 was het de hoofdplaats van de gemeente Baflo. Het dorp vormt een dubbeldorp met Rasquert. Het postcodegebied van Baflo telt 1.955 inwoners (2012), het dorp zelf ongeveer 1700 inwoners (CBS 2010).

De inwoners van Baflo werden vroeger spottend wel ‘koarschoevers’ genoemd. Volgens een volksverhaal zouden Baflo en Eenrum elkaars torens benijden; die van Eenrum is veel hoger, maar die van Baflo veel steviger. Om de Eenrumers te plagen zou een inwoner uit Baflo eens een dun houten torentje op een kruiwagen hebben gezet en daarmee naar Eenrum zijn gekruid. Daar zou hij vervolgens zijn doodgestoken door Eenrumers, waarop de Baffelders de Eenrumers vervolgens ‘doodstekers’ noemden en de Eenrumers de Baffelders ‘koarschoevers’.

De wierde van Baflo

Het dorp is gebouwd op en rond een wierde op de oude kwelderwal op de oostelijke oever van de vroegere loop van de Hunze en maakt deel uit van de wierdenreeks die loopt vanaf Sauwerd via Winsum en Baflo naar Warffum. De wierde van Baflo vormt een dubbelwierde met die van Rasquert. Baflo heeft haar radiaire structuur enigszins behouden. Het oude kerkpad tussen Baflo en Rasquert verloopt via de Kruisstraat, waar een hoogholtje over het Rasquerdermaar voert.

Regio Baflo

Baflo heeft een station aan de spoorlijn Sauwerd – Roodeschool. Hiervandaan vertrekken treinen van Arriva naar station Groningen en station Roodeschool. Door de N363 is het dorp verbonden met onder andere Winsum en Delfzijl. Over water wordt Baflo aan westzijde door het Kanaal Baflo-Mensingeweer en de Kromme Raken verbonden met het Reitdiep en aan oostzijde door het Rasquerdermaar (vroeger ook wel Baffelder Vaart genoemd) en het Warfummermaar met het Boterdiep.

Groningse Elfstedentocht

Baflo is de startplaats van de Noorder Rondritten, ook wel de “Groningse Elfstedentocht” genoemd, die voert over deze waterwegen. Het Baflormaar of Baffeldermaar, ooit de verbinding naar Obergum (Winsum) via de Snaphaanstocht, verdween grotendeels reeds in de 19e eeuw en tegenwoordig is hiervan niet meer dan een brede watergang over.

Voorzieningen Baflo

Baflo heeft een klein achterland (hoofdzakelijk de oude gemeente) en heeft daardoor een beperkt voorzieningenniveau. Er bevinden zich onder andere een supermarkt (Coop), slagerij, bakkerij, apotheek, bouwmarkt (Fixet), zorgcentrum (De Viskenij), bibliotheek en een aantal bedrijven op een klein bedrijventerrein aan oostzijde van het dorp. In 1990 telde het dorp nog een aantal banken, maar in 2007 sloot de Rabobank als laatste haar deuren. Ten zuiden van het bedrijventerrein, aan de weg naar Tinallinge, is een woonwijk genaamd “Oosterhuisen”. En daarnaast natuurlijk uw plaatselijk bloemist De Dageraad voor al uw bloemen en planten, maar ook zakelijk bloemwerk en rouw- en trouwarrangementen.

Bron: Wikipedia.org

Bloemisterij de Dageraad

Maarhuizerweg 1a
9953 TB Baflo

Rabobank: NL55RABO0304901881
ING bank: NL53INGB0002235886
KvK: 80404898
BTW nr: NL003434823B81

E: info@bloemisterijdedageraad.nl
T: 0595 422709

Whatsapp: 06 83187518